Povestea celui mai greu spot pe care l-am realizat vreodata! Cum am reusit sa “supravietuiesc” intr-o situatie limita

De-a lungul carierei mele, oamenii din jur au fost mereu curiosi si interesati sa afle cum am reusit sa rezist atatia ani in domeniul publicitatii si, mai ales, cum am reusit sa ies “basma curata” din situatii dificile. Ei bine, daca ma intreaba cineva care a fost cel mai greu spot pe care l-am realizat la agentia Media One, pot sa ii raspuns fara ezitare. Un catel nazdravan mi-a oferit emotii greu de descris in cuvinte!

Se intampla in urma cu ceva timp si era vorba despre o campanie pentru un brand de vopsea, axata pe ideea ca o vopsea buna schimba fata lucrurilor. Era o chestie amuzanta, declinata in trei executii, fiecare bazandu-se pe un animal. Aveam un caine maidanez care, datorita unor stropi, capata o alura de Dalmatian si isi gaseste un stapan. Celelalte doua erau cu o pisica neagra pe care lumea o evita, dar dupa ce se freaca de un gard maro capata o infatisare de Siameza si un soricel care pica in vopsea alba si este receptionat de locatarii casei in care se ascunde drept unul de laborator si devine rasfatatul copiilor.

Clientul a decis ca primul spot sa fie cel cu cainele. Aveam un Dalmatian foarte dresat si cuminte. El era actorul principal. In rolul vopsitorului era distribuit amicul si colegul meu de facultate Nicodim Ungureanu, un om extrem de talentat, de o versatilitate fantastica, in special in zona de comedie. Voice-over-ul era Oreste, care avea sarcina de a rosti gandurile cainelui. Pentru a solutiona problema transformarii cainelui, am apelat la o casa mare de postproductie. Am fost asigurati ca putem sa curatam petele Dalmatianului in prima parte a spotului, cu ajutorul unui soft special, astfel incat sa para un caine alb oarecare si apoi sa generam stropii de cerneala si gata – devine Dalmatian. Am planificat cu grija filmarea, trebuia sa fie realizata in exterior, asa ca ne-am asigurat ca avem tot ce ne trebuie pe platou – de la dresor, pana la vopsea de diferite nuante de negru. Cu doua zile inainte de filmare, cei de la postproductie m-au informat ca stergerea petelor in calculator nu functioneaza cum ar trebui, asa ca am contramandat filmarea si am inceput sa cautam tot felul de variante. Clientul devenise nervos, voia ca spotul sa intre pe TV intr-o campanie de primavara si, din cauza intarzierilor, putea pierde momentul. Disperati, am testat tot felul de variante pe calculator, iar mai apoi am cautat solutii sa mascam fizic petele Dalmatianului, dar in zadar.

Intr-o zi, o cunostinta mi-a spus ca stie un caine maidanez alb complet, care sta pe langa cosurile de gunoi ale unui bloc din Floreasca si ca ar fi o dublura perfecta. Imi parea greu de crezut, dar am mers totusi pana acolo. Cand am ajuns, l-am intalnit langa un tomberon pe Pongo.  Era un caine foarte frumos, care ulterior a ramas la mine pentru aproape zece ani! L-am luat de acolo, dupa trei zile am filmat cu el si a jucat exact ca un actor profesionist. Imaginati-va ca am ajuns pe platou (curtea unei vile boieresti din Piata Lahovari), unde primul cadru il infatisa pe Pongo, complet alb, pentru ca timp de doua zile fusese tratat cu Perhidrol pentru a fi imaculat. Eram pe platoul de filmare, aveam asezate lumina, camera, actorul, dar Pongo nu voia sa stea jos, ci latra la electricieni si se fataia excitat de la mirosul venit din rulota cu sandvisuri. Am avut zece minute de panica. Daca nu reusim sa filmam nimic? Ei bine, prietena mea care il spalase cu Perhidrol a venit, a vorbit cu el ca si cum era un om, i-a explicat ce are de facut, iar Pongo chiar asta a facut. Din prima, fara ezitari, fara emotii! A fost ceva fabulos…

Stiu ca poate parea o naivitate, dar pentru mine a contat foarte mult si ramane cel mai important spot. Ca sa zic asa, parafrazand cuvintele lui Oreste, voice over-ul spotului: am simtit-o pe blana mea!

Leave a reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>